Cum a apărut meditația și de ce trebuie să o luăm în serios? Explicaţiile psihologului Laura Maria Cojocaru

Atât în Orient, cât și în Occident, oamenii meditau cu cel puțin 2500 de ani în urmă. Cu toate acestea, practica meditației a rămas mult timp în sfera relgioasă sau spirituală. Anul 1960 a adus o prima schimbare prin practica meditației transcedentale, atrăgând mulți adepți, printre care și membrii formației Beatles.

Cum a apărut meditația și de ce trebuie să o luăm în serios?  Explicaţiile psihologului Laura Maria Cojocaru

O schimbare radicală s-a produs atunci când, în 1980, biologul și adeptul yoga John Kabat-Zinn a elaborat un protocol de meditație pe care l-a numit “mindfulness” (fr. pleine conscience = conștientizare deplină). Acest protocol presupunea opt ședințe desfășurate pe parcursul a opt săptămâni, necesare însușirii progresive a tehnicilor de meditație.
“Această abordare a permis adaptarea la obiceiurile occidentale și, totodată, a permis pătrunderea meditației în mediul studiilor știițifice, demers soldat cu rezultate favorabile. Odată demonstrate științific beneficiile meditației, această a fost introdusă în sistemul medical, spitalicesc și al îngrijirii sănătății la scară largă. Odată obținută “garanția medicală”, a fost facilitată extinderea meditației și în domenii că cel educațional și cel organizațional”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

Fericirea este o stare a creierului
Prin studiul persoanelor care afirmă că sunt fericite, s-a ajuns la concluzia că starea de fericire este produsă fizic în cortexul prefrontal stâng al creierului și este legată de neurotransmițătorii dopamina, oxitocina, endorfine, oxid nitric și serotonina.
1. Dopamina mediază transferul emoțiilor pozitive între cortexul prefrontal stâng și centrii emoționali din nucleus accumbens. Dopamina este în strânsă legătură cu sentimentul de fericire care apare la realizarea unui obiectiv, la reușită.
2. Oxitocina este produsă de hipotalamus, este secretată de glanda pituitară și este în legătură cu fericirea care apare atunci când suntem îndrăgostiți sau când ne alintăm copilul, animăluțul etc.
3. Endorfinele (morfina naturală) sunt stimulate de oxitocina și au legătură cu lipsa durerilor fizice și euforia simțită în urmă exercițiilor fizice sau când suntem entuziasmați de o persoană, de o idee sau de o situație.
4. Oxidul nitric este produs prin intermediul valvei situate în faringele nazal, motiv pentru care meditația și respirația nazale sunt foarte importante. Oxidul nitric are un efect de calmare ce determina la nivel celular o reacție în lanț, prin intermediul căreia vasele de sânge se relaxează și se dilată.
5. Serotonina este stimulată tot de oxitocină și este responsabilă de creșterea stării de spirit, creșterea încrederii, determinării și a unei mai mari doze de autoacceptare.

Plăcerea senzorială și plăcerea imaginară
Psihologul Laura Maria Cojocaru afirmă că există 2 aspecte ale stării de fericire, implicit ale stării de plăcere, și anume: (1) plăcerea senzorială, adică plăcerea produsă de experiență propriu-zisă și (2) plăcerea anticipativă sau imaginară, care este legată de anticiparea unui eveniment viitor care este producător de plăcere sau pur și simplu imaginarea unui moment de plăcere, de exemplu: o relaxare pe plajă, o baie în mare, o îmbrățișare, o plimbare pe cărări de munte, etc.
“Neurotransmițătorii mai sus amintiți se declanșează la fel în ambele situații. În momentele din viață în care zicem că suntem stresați, de fapt se activează o altă parte a hipotalamusului, cea care se ocupă cu autoapărarea. Glandele suprarenale eliberează adrenalina (sau epinefrina) care declanșează reacția de tipul “luptă sau fugi”. Sistemul nervos simpatic este cel responsabil pentru generarea răspunsului. Oxitocina diminuează secreția de citocine, inhibă indirect secreția de ACTH (hormonul adrenocorticotrop) și inhibă amigdala de la care provine teama, neliniștea, grijile care declansează reacția de tipul “luptă sau fugi”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

Efectul reacțiilor de tipul “luptă sau fugi” este scăderea sistemului imunitar

Totodată, specialistul afirmă că stările de fericire, mulțumire, împăcare, iertare, acceptare, plăcere, bucurie, relaxare, întăresc sistemul imunitar.
“Ce facem pentru a ne întări sitemul imunitar, pentru a ne aduce în ființă și viață noastră starea de sănătate și fericire? Simplu! Acționăm pe cele 2 căi care produc plăcerea: activități concrete și activități anticipativ/imaginative. Din activitățiile concrete fac parte: socializarea cu persoane pozitive și de la care ai ceva de învățat, timp petrecut în natură, mișcare fizică, activități recreative (film, teatru, citit, hobby-uri, excursii, concedii, etc.), o alimentație echilibrată, timp de odihnă echilibrat, relații sănătoase, viață intimă împlinită, restructurarea modului de gândire și raportare la evenimentele vieții. Din activitățiile anticipative/imaginative fac parte: tehnici de meditație, accesarea unor tranșe de hipnoză și autohipnoză, tehnici de relaxare, tehnici de respirație. Acest tip de activității au ca rol activarea frecvenței alfa a creierului când undele creierului încetinesc, ajungând la un ritm ce poate fi văzut pe EEG că un model ca o freză cu dinţii regulaţi, cu frecvența de 8-12 Hz. În starea alfa se activează sistemul nervos parasimpatic, se reduce secreția de cortizol, se reduc pulsul cardiac, rata respirației și rata metabolică, se intensifică fluxul de sânge către creier, crește activitatea din creierul prefrontal stâng (activ la persoanele fericite), este întărit sistemul imunitar”, susține psihologul Laura Maria Cojocaru președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).
În concluzie, afirmă specialistul, activarea stării alfa reduce durerea, anxietatea, depresia, favorizează funcția cognitivă, memoria, concentrarea, organizarea, reduce tensiunea sanguină, ajută la menținerea longevității și tinereții, diminuează dependențele (înlocuind substanțele din exterior - care produc de moment o stare de bine - cu substanțele fizice, declanșate natural), contribuie la o greutate adecvată și îmbunătățește calitatea vieții.
Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI) și președinte și fondator al Asociației ”Generația Iubire” este Psihoterapeut şi Trainer în Programare Neuro-Lingvistică. A studiat natura minţii umane, urmând 9 formări profesionale cu abordări diferite - psihoterapie integrativă, hipnoză clinică, relaxare și psihoterapie ericksoniană, psihoterapie de cuplu și familie, psihologie clinică, neuro-programare lingvistică, terapii florale Bach, consultant Panorama Socială, instructor internațional yoga. De peste 10 ani ghidează oamenii atât în ședințe individuale cât și de grup și organizează cursuri şi traininguri în România, cu scopul de a-i face pe oameni să-și acceseze și utilizeze la potențial maxim resursele interioare.

 

sursa: Ultimele Știri
2020-01-11 08:20
Ultimele știri din România
Azi 11:50 Cristian Popescu Piedone şi-a depus candidatura pentru Primăria Sectorului 5
Azi 11:50 UTA s-a despărţit de şase jucători
Azi 11:50 Celebrul producător muzical şi realizator de televiziune Simon Cowell a fost spitalizat după un accident în Malibu
Azi 11:50 Afganistanul va elibera 400 de talibani pentru a începe negocierile de pace
Azi 11:50 Campionatele Internaţionale de atletism ale României vor avea loc pe Cluj Arena, în 22-23 august
Azi 11:49 Filmul australian "Babyteeth: Prima iubire" a primit Trofeul "Transilvania" la Gala TIFF
Azi 11:49 Exclusiv Institutul Național de Criminalistică va face transfer de date cu FBI. Cum arată laboratorul unde se cercetează până și urmele nevăzute
Azi 11:49 HARTA zonelor cu restricții. Masca este obligatorie în București și în 28 de județe
Azi 11:47 Intervenţii ale salvamontiştilor, la sfârşitul de săptămână, pentru recuperarea unor turişti accidentaţi sau rătăciţi pe munte
Azi 11:47 Țara care de 100 de zile nu mai are niciun caz de infectare comunitară cu coronavirus
Azi 11:47 VIDEO. Interlopul Emi Pian, înmormântat duminică. Imagini de la biserică
Azi 11:47 Ministrul Sănătăţii îi roagă pe medici să mai reziste puțin: ”Acest popor îşi pune speranţa în noi”
Azi 11:46 Fosta iubită a legendarului Christian Vieri continuă să fie la înălțime! Superbul model american a întors toate privirile în Caraibe | GALERIE FOTO
Azi 11:46 Cristiano Ronaldo, prima reacție după deciziile tumultoase de la Juventus și eliminarea din Champions League: „Suntem mândri. Trebuie să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor”
Azi 11:46 Ciprian Paraschiv, președintele lui Poli Iași, a dezvăluit în ce stadiu se află negocierile cu Daniel Pancu: „Banii sunt ultima problemă în discuția cu el”
Azi 11:45 „Acasă”, debutul regizorului Radu Ciorniciuc – Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj la TIFF 2020
Azi 11:42 Utilizatorii WeChat sunt speriați. Noua decizie luată de Donald Trump le-ar putea cauza probleme
Azi 11:42 Vestea momentului pentru toată România: Florin Cîțu a anunțat beneficiile pentru toți românii
Azi 11:42 Descoperirea care poate schimba istoria românilor
Azi 11:42 Probleme mari în Liban. Exploziile de la Beirut au creat un crater adânc
Azi 11:40 Exploziile de la Beirut au creat un crater cu o adâncime de 43 de metri
Azi 11:40 Emi Pian s-a dus la Dumnezeu! "S-a pus lumea în genunchi"
Azi 11:40 Încă un transfer de la PSD la PNL: Primarul care l-a ”potolit” pe tănărul care l-a înfruntat pe Dragnea la un miting de anul trecut
Azi 11:40 Faimosul regizor Cristi Puiu le cere românilor să fie "indisciplinați" și să nu poarte mască
Azi 11:40 Ministrul Tătaru le cere medicilor să se ajute unii pe alții, "să mai tragem o dată împreună"
Azi 11:39 TikTok îi pregătește pe advertiseri pentru posibila interzicere a aplicației sale video în Statele Unite
Azi 11:39 Cîțu: Toate deficitele bugetare au explodat. Totuși, România are cea mai mică creștere a deficitului bugetar față de estimarea inițială
Azi 11:37 S-a razgandit Sumudica? O alta varianta propusa pentru postul de presedinte la Rapid: "E cea mai buna solutie, impune prestanta, respect"
Azi 11:37 Pancu, tot mai aproape de Poli Iasi! "Se intoarce acasa pentru un proiect frumos!" Cand s-ar putea oficializa mutarea
Azi 11:34 Filmul „Babyteeth: Prima iubire” câştigă Trofeul Transilvania la TIFF 2020
Azi 11:34 VIDEO 1000 de baloane roşii au fost înălţate de pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro. Mesajul protestului inedit
Azi 11:34 Nagasaki: Japonia comemorează 75 de ani de la al doilea atac nuclear
Azi 11:34 11 persoane au murit în urma unui incendiu dintr-un apartament din Cehia
Azi 11:34 VIDEO. Bătaie generală pe o plajă din Belgia între zeci de tineri şi poliţia chemată să-i evacueze. De la ce a început totul
Azi 11:34 Cel mai adânc loc din lume. Ce trebuie să ştii despre Gaura de foraj de la Kola
Azi 11:34 Un profesor american a prezis corect rezultatele tuturor alegerilor din 1984 până în prezent. Ce se va cu Trump la următorul scrutin
Azi 11:34 METEO. ANM a emis un cod galben nowcasting de vânt
Azi 11:33 Vulpița, gravidă?
Azi 11:33 Bombă în showbiz! Ioana Ginghină şi Alexandru Papadopol şi-au spus adio după 12 ani de căsnicie
Azi 11:33 Andreea Mitu şi Sorana Cîrstea, victorie fabuloasă la Lugano. Au cucerit turneul la dublu
Azi 11:33 Săptămâna Luminată. Ce se întâmplă cu sufletele celor care mor în această perioadă?
Azi 11:33 25 modele elegante de nail-art, perfecte pentru toamna anului 2019.
Azi 11:33 Ne place să avem o familie numeroasă
Azi 11:33 CTP despre regizorul Puiu: A făcut ”o măgărie agitatorică”, iar de n-ar fi așa l-aș considera ”de-a dreptul idiot!”
Azi 11:33 Proteste violente la Beirut. Peste 110 răniți, un polițist ucis
Azi 11:32 Parisul revine la măsuri dure anti pandemie şi impune obligativitatea purtării măştii în spaţiile deschise
Azi 11:32 BREAKING NEWS   Bogdan Chirieac dezvăluie legătura dintre cazul Caracal și Emi Pian: "Trebuie să o spun"
Azi 11:30 Audiență uriașă pentru lansarea online Samsung Galaxy Unpacked
Azi 11:28 Prahova: Primarul din Comarnic, internat în spital, după ce a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus
Azi 11:28 Interlopul Emi Pian, înmormântat duminică: Forțele de ordine au escortat cortegiul funerar
Află știrile din România pe Facebook