Domnule Teodorovici, acciza sau demisia!

Costel Alexe, deputat și președinte PNL Iași: “Sunt 2 măsuri cu un impact devastator în bugetul unei familii tinere: creșterea ROBOR și scumpirea prețului la carburanți. Doar pentru aceste 2 măsuri dezastruoase o familie pierde între 300-600 ron lunar din bugetul familiei.”

Activitatea domnului ministru Eugen Teodorovici în fotoliul finanțelor publice aduce mai degrabă cu meseria de recuperator decât de ministru vizionar, responsabil pentru soarta a milioane de români.

România este țara europeană cu cele mai mari taxe în prețul carburantului, taxele puse pe carburanţii din România reprezintă 53% din preţul final al benzinei şi 50% din cel al motorinei. Accizele pentru benzină şi motorină în România s-au majorat gradual, în două etape, cu 0,16 lei/litru, începând cu 15 septembrie 2017, şi cu încă 0,16 lei/litru, începând cu 1 octombrie 2017. Pe 17 iulie anul trecut un litru de motorină costa 4,45 de lei, cu peste 21% mai puţin decât pe 15 ianuarie 2018. În cazul benzinei, majorarea la 6 luni a fost de 17%, cu 80 de bani mai mult per litru.

De la începutul anului şi până la finele lunii iulie, preţul mediu al unui litru de benzină în Uniunea Europeană s-a majorat cu 6,1%. În doar două state membre benzina s-a scumpit cu peste 10%: Letonia (10%) şi România (10,38%), astfel suntem ţara membră cu cel mai mare ritm de creştere a preţului benzinei în primele şapte luni ale anului, o poziție fruntașă care afectează serios bugetele românilor.

Este o practică banală pentru mulți ieșeni, aproape ca mersul la piață sau la slujba de duminică, să mearga în Republica Moldova pentru a face plinul de carburant. Motivul este lesne de înțeles căci din calculele brute reiese că la un plin de motorină făcut în Republica Moldova, un ieșean economisește aproximativ 100-160 ron, în funcție de capacitatea rezervorului. Dacă mai adaugăm și o vizita în magazinele locale pentru alcool, țigări și alte produse moldovenești, expediția la vecini este cu atât mai atractivă.

Vă pun la dispoziție cu titlu de reper câteva bonuri de alimentare din perioada martie 2018-august 2018 și puteți observa, făcând conversia leu românesc-leu moldovenesc, că un plin de 63 de litri de motorină normală, făcut la un Petrom din Republica Moldova ajunge la 240 Ron, în timp ce același plin, la un Petrom din Iași ar costa 367 Ron!

Românii trebuie să știe cât de strâmb gândesc și acționează finanțiștii domnului Teodorovici. La presiunea Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), cei care amenințau că vor alimenta în afara granițelor dacă nu este eliminată acciza la carburant, ceea ce ar fi însemnat o imensă gaură la bugetul de stat, Guvernul României a dat ordonanța de urgența nr. 25/2018, un act prin care, pentru menținerea competitivității transportului de mărfuri și persoane, unor transportatori li se asigură restituirea sumelor reprezentând diferența dintre nivelul standard al accizelor și nivelul accizelor diferențiat.

Cu alte cuvinte, marii transportatori sunt scutiți de introducerea supra accizei la carburant, introdusă în august 2017 și toată povara rămâne pe umerii populației. Pentru unii ciumă, pentru alții mumă se pare că este sloganul după care se ghidează tandemul Dăncilă-Teodorovici.

Fenomenul alimentării în Republica Moldova și Ucraina are 2 coordonate importante: în primul rând cetățeanul realizează o economie la bugetul propriu de 130 Ron la un plin de carburant, iar pe de altă parte statul român și companiile petroliere din Romania pierd, la același plin 240-300 Ron, adică în medie 65 euro.

Din informațiile pe care le dețin, sunt mii de români care merg lunar sau bilunar pentru a alimenta în Republica Moldova și Ucraina. Pe lună, în 10 puncte de frontieră, la un trafic de 1500 de persoane (ceea ce este extrem de puțin), dacă fiecare face un plin de 70 de euro, rezultă o pierdere minimă de 1 milion de euro pentru statul român și companiile romanești!

Acum îl intreb public pe domnul Teodorovici: dacă mii de români de pe frontiera de Nord și Est alimentează în Ucraina și Republica Moldova și nu este exclus ca mulți să alimenteze în Serbia, iar pe cealaltă parte marii transportatori sunt scutiți de la plata ei….cui folosește supra acciza la carburant??? Este o taxă discriminatorie, un bir inutil, care nici măcar nu se varsă într-un fond pentru refacerea infrastructurii rutiere, ca să nu mai vorbim de construcția de autostrăzi sau drumuri de viteză.

Domnule Teodorovici, sunteți deconectat de la realitatea românească, clasa mijlocie, cei care contribuie semnificativ la bugetul României și fără de care nu puteți plăti pensiile și salariile, sunt împovărați peste măsură și anual pierdem milioane de euro printr-o taxă neispirată, dar pe vă ambiționați să o mențineți.

Vorbim atât de mult despre fondul de rezervă al Guvernului, un buget prăduit și alocat discreționar de către politrucii ajunși ministri, dar vreau să vă întreb: v-ați pus vreodată întrebarea dacă o familie tânără, 30-35 de ani, cu 1-2 copii, își permite să pună un ban deoparte în fondul de rezervă al familiei?

Vă retransmit public, domnule Teodorovici propria declarație pe tema supra accizei din 20 iulie 2018 și vă cer public să intrați în normalitate și să renunțațo la supra acciza la carburant, sau să vă depuneți demisia pentru că girați această povară fiscală:  "Orice român normal la cap, nu numai dacă este (ministru) de Finanţe, trebuie să aibă pe agenda sa această posibilă măsură, în vedere.”


sursa: Ultimele Știri
2018-09-07 08:50
Ultimele știri din România
Azi 08:04 SUA: Candidatul democrat la postul de guvernator al statului Florida şi-a recunoscut înfrângerea
Azi 08:04 Paladiul se îndreaptă spre paritatea cu aurul pentru prima dată în ultimii 16 ani. Analiștii anunță cotații record
Azi 08:04 Cutremur NEOBIȘNUIT în România, duminică dimineață: Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Azi 08:03 Un celebru economist ȘOCHEAZĂ: Ar fi un DEZASTRU economic pentru națiune!
Azi 07:49 Incendiu violent în județul Brașov, un bărbat cu arsuri grave transportat la spital (VIDEO)
Azi 07:48 A nins în zonele de munte. Recomandările poliției rutiere
Azi 07:48 Discurs istoric așteptat din partea lui Emmanuel Macron în Bundestag
Azi 07:46 Trump anunta ca SUA vor stabili zilele urmatoare cine l-a omorat pe Khashoggi
Azi 07:43 Câinele care trăia sub o piatră funerară nu-şi plângea stăpânul. Animalul păzea un „secret” | GALERIE FOTO
Azi 07:41 Campanie disperată de a opri licitarea unui leu alb pentru a fi împuşcat de vânătorii de trofee
Azi 07:41 Costa Rica a legalizat căsătoria între persoanele de acelaşi sex
Azi 06:38 Ianis Hagi, după debutul la prima reprezentativă: Visul meu este devin jucător de bază la naţională; Gheorghe Hagi: Este un debut meritat, muncit şi sunt fericit. Nu numele joacă pe teren
Azi 06:38 Cosmin Contra: În general, toţi jucătorii au jucat foarte bine, mai avem unele probleme cu pasele în spate
Azi 06:36 Scriitoarea Hortensia Papadat Bengescu, un erou al Primului Război Mondial. Din suferinţa trăită pe front s-a născut un roman copleşitor
Azi 06:36 Topul băuturilor împotriva răcelii uşor de preparat
Azi 06:36 Secretele celor mai gustoşi gogoşari muraţi. Nu trebuie fierţi şi n-au nevoie de conservanţi
Azi 06:36 Capela Gheorghieff din cimitirul Bellu, capodopera arhitectonică spartă de hoţi. Cele opt făclii au ajuns la fier vechi
Azi 06:36 VIDEO Ce sunt superbele găuri albastre, loc de veci pentru mulţi scufundători
Azi 04:27 Cele mai bune bancuri cu magistraţi. Ce îi spune judecătorul portarului clubului de striptease
Azi 04:27 Cât de periculoasă este rubeola pentru fătul nenăscut: „Poate provoca moartea sau defecte congenitale“
Azi 04:27 Cea mai ieftină şi sănătoasă gustare de post. Cum faci cea mai bună salată orientală, de ce nu se pun cartofi nisipoşi
Azi 04:27 Cum încearcă două pisici din Japonia să se furişeze într-un muzeu. Deşi sunt oprite sistematic de peste doi ani, probează o perseverenţă remarcabilă
Azi 04:27 Cum pregăteşti o călătorie cu bicicleta în Uniunea Europeană. Reguli care trebuie respectate strict pentru a evita amenzile
Azi 01:20 Mircea Lucescu sub presiune dupa retrogradarea Turciei in Liga C a Ligii Natiunilor
Azi 01:16 FOTO Produse româneşti din anii comunismului. Vă mai amintiţi de Cicoarea, Gallus, Triumf, Flit, Guban, Ci-Co, Lux, Super Cristal sau Elba?
Azi 01:15 Al doilea apel de acordare în avans a subvenţiilor în agricultură s-a încheiat
Azi 01:15 Arbori solari, care generează energie verde, vor fi instalaţi în Chişinău
Azi 01:15 Platformă de colectare a legumelor în Dubăsarii Vechi
Azi 01:15 Tineri cu dizabilităţi: „Dacă eu pot, înseamnă că şi tu poţi!”
Azi 01:15 FOTO RoVinHud Wine Show, un festival micuţ, cochet şi cu suflet. Cinci oameni cu dizabilităţi vor scăpa de condiţiile inumane din instituţiile statului
Azi 00:33 AVERTISMENT Marea pe care a mers Iisus Hristos va seca
Azi 00:33 Nervi în PNL înaintea alegerilor europarlamentare - Săftoiu îl trage de mânecă pe Orban: 'De ce, Ludovic?'
Azi 00:33 ALERTĂ - Lituania, umilită de România cu scorul 3-0 în Liga Naţiunilor
Azi 00:33 Protest de AMPLOARE la Londra împotriva Guvernului Theresa May - Zeci de persoane au fost arestate
Azi 00:33 O nouă RĂSTURNARE de situație în cazul Elenei Udrea! Cine și ce documente a trimis URGENT în Costa Rica
Azi 00:32 Horoscop weekend 17-18 noiembrie. Ce spun astrele: Evită pe cât posibil discuţiile cu persoane străine
Azi 00:28 ROMÂNIA - LITUANIA LIGA NAȚIUNILOR LIVE STREAM. Surpriză uriașă în atacul echipei lui Contra ONLINE VIDEO PRO TV
Azi 00:28 Mircea Lucescu, umilit de jurnaliștii turci
Azi 00:28 Descoperiți. Ce i-a scris George Maior lui Florian Coldea
Azi 00:24 LIVE BLOG | România - Lituania 3-0. Tricolorii au defilat la Ploieşti. Puşcaş a marcat primul gol pentru naţionala mare, Ianis Hagi a debutat în repriza secundă
Azi 00:24 Keşeru a ”spart gheaţa” în meciul cu Lituania! De când nu a mai marcat în tricoul naţionalei României
Azi 00:24 EXCLUSIV | Ilie Bărbulescu a fost pe teren alături de Gheorghe Hagi, la debutul "Regelui" în naţională. Ce spune campionul de la Sevilla despre debutul lui Ianis în prima reprezentativă. "Să vedem valoarea lui!"
Azi 00:24 Djokovic - Zverev, în finala Turneului Campionilor. "Dj Nole" l-a forţat pe Anderson să joace pe un ritm infernal în semifinală şi i-a ridiculizat serviciul. "Sascha" are de luat o revanşă: ora meciului
Azi 00:24 Prima reacţie a lui Mircea Lucescu, după ce Turcia a retrogradat din Liga Naţiunilor! Ce scuze şi-a găsit antrenorul român
Azi 00:24 Liga Naţiunilor | Tot ce trebuie să ştii despre noua competiţie UEFA: grupe, rezultate, program şi echipele promovate/retrogradate. Italia - Portugalia 0-0. Turcia a picat în C. Rezultatele înregistrate sâmbătă
Azi 00:24 Federer a rupt tăcerea după scandalul de la Turneul Campionilor: "I-am zis: 'Amice, taci din gură, nu ai de ce să...". Explicaţia pentru faza controversată care a dus la un final tensionat la mijlocul terenului
Azi 00:24 Ianis Hagi, în culmea fericirii după debut: ”Am făcut istorie la U21, merităm să fim la naţională! Visul meu e să devin om de bază pentru România”
Azi 00:24 Discursul lui Contra după victoria cu Lituania: "E o stare destul de nasoală în rândul jucătorilor". Ce spune selecţionerul despre meciul decisiv din Muntenegru
Azi 00:24 Istorie după 35 de ani! Ianis duce numele Hagi mai departe. Cum a arătat debutul lui Gică Hagi, faţă de prima apariţie a fiului său
Azi 00:23 VIDEO | Mircea Lucescu a fost umilit după meci! Ce i-au putut face jurnaliştii turci la conferinţa de presă
Află știrile din România pe Facebook