Explicaţiile psihologului Laura Maria Cojocaru: Cine ne sabotează imaginea de sine?

Imaginea de sine nu ne permite niciodată să acționăm într-un mod nepotrivit cu aceasta. În funcție de părerea pe care o avem despre noi înșine, despre ce credem că știm, putem, merităm, succesul nostru în orice domeniul al vieții, este creionat pas cu pas către a fi atins repede, ușor, sigur sau anevoios și cu timp nejustificat de lung. Din ce motiv se întâmplă să trăim exact ceea ce credem? 
Explicaţiile psihologului Laura Maria Cojocaru: Cine ne sabotează imaginea de sine?
În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), acest lucru se întâmplă deoarece impulsul natural al psihicului nostru este acela de autoconfirmare. “Din nevoia de a ne conserva energia, combinată cu nevoia de liniște interioară sau de siguranță, psihicul alege în mod natural varianta cea mai simplă. Și, care este cea mai simplă varianta? Evident, cea în care deja credem din obișnuință, deoarece nu mai presupune investiție de timp, energie și atenție”, explică psihologul.
 
Ce ne sabotează în mod concret?
Chiar și așa, specialistul este de părere că unele emoții, atitudini, comportamente sau conjuncturi ne sabotează în mod constant și scad imaginea noastră despre sine.
1. Convingerile și emoțiile: “nu pot, nu știu, nu merit, nu e pentru mine, alții au noroc, alții sunt mai importanți decât nevoia sau dorința mea, nu fac față, nu e momentul potrivit, vreau doar într-un anumit mod/moment”, convingeri din care decurg emoții că: frică, rușine, neîncredere, furie, invidie, tristețe, nesiguranță, respingere, ura.
2. Obișnuințele și comportamentele: amânarea, influentabilitatea, lenea, complacerea, nerecunoștință, retragerea socială, agresivitatea, dezorganizarea, controlul, conservatorismul exagerat, acumularea exagerată de obiecte sau bani, zgârcenia.
3. Modelele familiale: inconștient copiem în copilărie strategia de eșec a familiei și, fără ghidajul necesar, este dificil să ne dăm seama în primul rând că s-a întâmplat asta, în al doilea rând să apucăm de undeva firul schimbării. Aceste modele, copii fiind, le luăm că atare, deoarece nu avem alte experiențe, deci nu avem termen de comparație.
“Putem învață de la cei mai mari experți în atingerea succesului, putem aplica strategii verificate că fiind valide, ne putem construi o disciplină de acțiune eficientă – de altfel, aspecte importante în drumul care succes - însă, atâta timp cât avem convingeri sabotoare, eforturile noastre au șanse mari să conveargă spre punctul din care am plecat și să rămânem doar cu consumul de timp, energie, resurse”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.
 
Cum ieșim din acest cerc vicios?
Pasul I: Ieșim la “vânătoare de vrăjitoare”, adică începem un drum al conștientizării convingerilor sabotoare care formează imaginea noastră de sine. Insuccesul repetat duce la frustare, iar frustrările repetate se adună și formează o ”bombă cu ceas” care se manifestă în planul fizic. Manifestările din planul fizic ne pot da indicii despre convingeri, respectiv despre tipul de imagine de sine. “De exemplu, durerile de cap ne dau indicii despre conservatorism, dorința de control, posesivitate, agresivitate, dezorganizare, atenție excesivă la detalii, scenarii mentale și emoții că: furie, încăpățânare, neputința de a ține lucrurile pe loc, ura. Durerile de stomac ne dau indicii despre influențabilitate, complacere, retragere socială, dezorganizare și emoții, precum: rușine, neîncredere, invidie, nesiguranță, teamă de respingere/singurătate. Problemele cu rinichii ne dau indicii despre acumularea exagerată de lucruri, obiecte, bani, zgarcenie, refuzul contextelor de relaxare și obținere a plăcerii, atașamente, dependențe de orice tip și emoții, precum: frică existențială, nesiguranță. Problemele cu inima și plămânii: ne dau indicii despre complacere, nerecunoștință, neacceptare de sine și a celorlalți, refuzul de a dărui și emoții, precum: invidie, revoltă, tristețe, lipsa de iubire. Nu în ultimul rând, problemele cu picioarele: ne dau indicii despre amânare, lene, non-acțiune, stagnare în zona de confort și emoții că: frică de viitor, neîncredere în schimbare, indecizie”, spune Laura Maria Cojocaru.
Pasul II: Exersăm (până devine obișnuință) formularea de afirmații pozitive, benefice, constructive și aplicarea lor în planul practic. “În cazul durerilor de cap, putem folosi expresii precum: “accept perspective diverse, accept și respect libertatea celor din jur, las lucrurile să aibă un curs firesc, îmi dau voie să văd imaginea de ansamblu, permit să fiu învățat/ajutat etc. În cazul durerilor de stomac: “rămân constant în deciziile benefice mie, caut în viața mea relații de calitate (persoane de la care am ceva de învățat și-mi dau o stare de bine), aleg să trăiesc așa cum vreau și-mi îndrept atenția asupra celor care mă apreciază pentru ceea ce sunt cu adevărat. În cazul problemelor cu rinichii: “las trecutul în urmă, mă detașez de lucuri, persoane, contexte și obiecte care nu-mi mai sunt de folos, utilizez relaxarea, plăcerea, răsfățul ca unelte pentru încărcarea cu energia necesară atingerii obiectivelor. În cazul problemelor cu inima și plămânii: “sunt recunoscător pentru tot ce am și primesc, pentru resursele mele interioare și oportunitățile vieții, mă accept și mă iubesc necondiționat, accept că dăruirea este cel mai bun canal prin care voi aduce prosperitatea în viață mea. Iar în cazul problemelor cu picioarele: “acționez deoarece îmi doresc cu adevărat să am succes, sunt în siguranță dacă fac asta, accept prosperitatea în viață mea cu toate implicațiile ei legate de timp, energie, informație, resurse necesare”, conchide Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).
 
Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI) și președinte și fondator al Asociației ”Generația Iubire” este Psihoterapeut şi Trainer în Programare Neuro-Lingvistică. A studiat natura minţii umane, urmând 9 formări profesionale cu abordări diferite - psihoterapie integrativă, hipnoză clinică, relaxare și psihoterapie ericksoniană, psihoterapie de cuplu și familie, psihologie clinică, neuro-programare lingvistică, terapii florale Bach, consultant Panorama Socială, instructor internațional yoga. De peste 10 ani ghidează oamenii atât în ședințe individuale cât și de grup și organizează cursuri şi traininguri în România, cu scopul de a-i face pe oameni să-și acceseze și utilizeze la potențial maxim resursele interioare.
 

sursa: Ultimele Știri
2019-10-19 09:02
Ultimele știri din România
Azi 11:30 Metoda inedită folosită de un preot pentru a putea boteza un copil, în timpul pandemiei
Azi 11:30 Aglomeraţie din nou în vamă: Aproape 40.000 de persoane au trecut frontiera în 24 de ore, cei mai mulţi au intrat în România
Azi 11:30 Povestea lui Amy Winehouse, un star pentru care faima a fost periculoasă, va ajunge pe marile ecrane
Azi 11:30 PwC România: 65% dintre companii nu au aplicat măsuri de reducere a costurilor cu angajaţii
Azi 11:30 Rata şomajului în rândul tinerilor din China a explodat odată cu pandemia. 8,7 milioane de absolvenţi aşteaptă un loc de muncă.
Azi 11:30 Solidaritate în bikini. Imaginea asistentei în costum transparent a stârnit o nouă modă în Rusia: FOTO
Azi 11:30 O tânără de 26 de ani a şantajat un bărbat cu poze compromiţătoare. Ce sumă ar fi obţinut ca să nu divulge înregistrările intime
Azi 11:30 Bolt îşi lansează astăzi serviciul de livrare de mâncare în România
Azi 11:30 Câte instituţii media s-au înscris pentru finanţare din partea Guvernului? Anunţul oficialilor
Azi 11:30 Carambol în Vâlcea. Accident grav cu patru maşini, între care două TIR-uri
Azi 11:30 Computer tomograf, dotat cu inteligenţă artificială, care poate identifica infecţia COVID-19, inaugurat la Spitalul „Victor Babeş” din Capitală
Azi 11:30 Premierul anunţă când va fi adoptată OUG pentru instituirea unor noi măsuri de relaxare. Proiectul, discutat în şedinţa de Guvern
Azi 11:30 Real Madrid a luat o decizie istorica! Ce se va intampla la "galactici" de acum incolo! Anuntul facut de presa din Spania
Azi 11:29 Un cuplu de doctori și-a anulat nunta ca să lupte contra Covid-19. Nu și-au văzut fiica de o lună
Azi 11:29 Ministerul care renunță la un sfert din angajați. Reacția ministrului: E greu să te desparți de "borcanul cu miere"
Azi 11:29 În haosul pandemiei de la Suceava, parlamentarii PSD au avut prioritate la testare în fața cadrelor medicale
Azi 11:29 Brad Pitt, schimbare de look. Cum arată actorul după o pauză de câteva luni de la covorul roșu
Azi 11:29 În ce condiții te alegi cu dosar penal dacă lași pe cineva băut să îți conducă mașina
Azi 11:29 Prognoză meteo Bucureşti. Instabilitate atmosferică accentuată până la sfârşitul lunii mai
Azi 11:29 Țara în care mii de copii au fost judecați penal. Unii au doar 10 ani
Azi 11:29 Guvernul modifică regulile privind programul IMM Invest. Care sunt noutățile
Azi 11:29 Orban: Cel târziu până în data de 1 iunie, măștile trebuie să ajungă la școli
Azi 11:29 Wayne Gretzky despre Bianca Andreescu: Nu cred că am putea avea un erou mai bun în Canada pentru copii
Azi 11:29 Ionuţ Simion, PwC România: Toate prognozele arată că anul acesta se va încheia cu o recesiune, revenirea se va face treptat din a doua parte a anului
Azi 11:29 Guvernul elimină din programul IMM Invest cerinţa de instituire a ipotecii şi certificatul COVID-19
Azi 11:29 Angajaţii Ministerului Culturii, umiliţi pentru că au cerut măsuri de protecţie în perioada stării de alertă: Dorim să ne asigurăm că nu folosiţi spirtul medicinal primit în instituţie în alte scopuri decât ca dezinfectant
Azi 11:29 O contaminare cu noul coronavirus, ”importată”, în China; bilanţul creşte la 82.993 de cazuri
Azi 11:29 Zborurile Wizz Air spre Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Spania, Olanda şi Marea Britanie vor rămâne suspendate până pe 16 iunie inclusiv
Azi 11:29 Ploi, grindină, descărcări electrice şi vijelii, până duminică seară, în cea mai mare parte a ţării
Azi 11:29 Brazilia înregistrează peste 1.000 de morţi din cauza covid-19 a patra zi la rând; bilanţul creşte cu 1.039 la 24.512 de decese şi la 391.222 de contaminări
Azi 11:29 Dosar penal pentru ucidere din culpă, după ce o tânără din Uganda a fost găsită moartă într-un cămin studenţesc din Timişoara, unde era cazată
Azi 11:29 Indicele ROBOR la 3 luni s-a menţinut miercuri la 2,42%
Azi 11:29 SUA înregistrează mai puţin de 700 de morţi din cauza covid-19 trei zile consecutiv; bilanţul creşte cu 657 de morţi şi 18.000 de contaminări la aproape 100.000 de decese şi aproape 1,7 milioane de cazuri
Azi 11:29 Bilanţul covid-19 în Germania creşte cu 47 de morţi şi 362 de contaminări la 8.349 de decese şi 179.364 de cazuri; distanţarea socială, prelungită până la 29 iunie
Azi 11:29 Vânzările supermarketurilor britanice au înregistrat în perioada restricţiilor pentru coronavirus cea mai mare creştere din ultimii 25 de ani
Azi 11:29 Campionatul ucrainean de fotbal se va relua sâmbătă
Azi 11:29 Mexicul depăşeşte pragul de 8.000 de morţi din cauza covid-19, estimat de Guvern drept maximul posibil în timpul pandemiei; bilanţul creşte cu 501 morţi şi 3.455 de contaminări la 8.134 de decese şi 74.560 de cazuri
Azi 11:29 Orban: Pentru măgăriile pe care le-au făcut ăştia pe lotul 3 din Lugoj-Deva nu plăteşte nimeni?/ Acolo a fost cu siguranţă un aranjament între managementul companiei şi constructor/ Ce s-a întâmplat acolo e de Parchet
Azi 11:29 Guvernul discută, în primă lectură, proiectul de OUG pentru instituirea unor măsuri pentru perioada după 1 iunie
Azi 11:27 Bogdan Aurescu, la întâlnirea cu omologul ungar, a lansat un apel „pentru evitarea deteriorării nejustificate a relaţiei bilaterale” şi „dezvoltarea unor relaţii fireşti de bună vecinătate”
Azi 11:27 Români nu vă uitați Istoria! 27 mai 1600: Ziua în care Mihai Viteazul devine „domn al Țării Românești, al Ardealului și a toată Țara Moldovei” Se înfăptuia prima Unire!
Azi 11:25 Masca e obligatorie din 15 mai, dar premierul se roaga de ministri sa le cumpere pentru persoanele defavorizate
Azi 11:25 Cum alegi cabina de dus potrivita pentru baia ta
Azi 11:25 Angajatii Ministerului Culturii, umiliti pentru ca au cerut masuri de protectie in starea de alerta: Vrem sa ne asiguram ca nu folositi spirtul in alte scopuri
Azi 11:25 Comisia de la Venetia a primit cererea Guvernului de revocare a lui Tudorel Toader
Azi 11:24 McLaren concediază un sfert din personal pe fondul pandemiei de COVID-19
Azi 11:24 Glasgow Rangers, la un pas să-l transfere definitiv pe Ianis Hagi, pentru 3 milioane de lire sterline. Genk anunțase deja mutarea, dar oficialii clubului au șters postarea între timp
Azi 11:24 Viktor Orban, pe cale să piardă abilitatea de a guverna prin decrete. Vicepremierul ungar a depus un proiect pentru retragerea puterilor speciale acordate premierui pe timpul pandemiei de COVID-19
Azi 11:24 Aparat care face 300 de teste pentru COVID-19 pe zi, în Capitală, cumpărat de Primăria Generală cu 1 milion de euro
Azi 11:24 Avertizare meteo generală, pentru perioada 27 - 31 mai. Instabilitate atmosferică accentuată până la sfârşitul lunii
Află știrile din România pe Facebook