ThinkHealth 2020: Elefantul din încăpere – cum putem transforma vulnerabilitățile cronice ale sistemului de sănătate în politici reparatorii?

Miercuri, 14 octombrie, Point Public Affairs a organizat conferința “Elefantul din încăpere”, din seria evenimentelor ThinkHealth, în care speakerii și participanții au încercat împreună să găsească răspunsul la întrebările:

    • Suntem în acel moment de inflexiune în care avem capacitatea de a transforma vulnerabilitățile în politici reparatorii, pe care să le și implementăm?
    • Putem să dezvoltăm un sistem de sănătate viabil, care să nu fie construit exclusiv pe impactul pandemiei de SARS – CoV – 2? Cum ar trebui să arate o nouă Strategie de Sănătate bazată pe o viziune pe termen lung și adaptată nevoilor și priorităților României?
ThinkHealth 2020: Elefantul din încăpere – cum putem transforma vulnerabilitățile cronice ale sistemului de sănătate în politici reparatorii?

Conferința a avut loc într-un format hibrid, gândit pentru stimularea dinamismului evenimentelor marca ThinkHealth: un main stage organizat la Palatul Parlamentului alocat speakerilor și un spațiu online care a permis vizionarea în timp real a conferinței și interacțiunea cu contributorii la eveniment.

Tema “Elefantul din încăpere” se referă la vulnerabilitățile cronice de care suferă de peste 30 de ani sistemul românesc de sănătate, pe care pandemia le-a scos încă o dată în evidență. Suntem în momentul în care aceste fragilități trebuie obligatoriu adresate prin politici de sănătate adecvate, cu atât mai mult cu cât Strategia Națională de Sănătate 2021 – 2027 este în pregătire.

Participanții au vorbit despre cum arată prezentul sistemului de sănătate românesc, dar mai ales despre cum ar trebui să arate viitorul acestuia. În acest sens, pandemia a demonstrat că sistemul românesc de sănătate are nevoie de o reformare rapidă în zone precum digitalizarea sănătății & telemedicina, remedierea deficiențelor din abordarea bolilor cronice, importanța strategică a colectării de plasmă, implicarea autorităților locale în gestionarea problemelor sanitare, parteneriatele dintre autorități, comunitate medicală, industriile din sănătate, societate civilă.

O altă temă abordată a fost Strategia Naționale de Sănătate 2021 – 2027, pe două coordonate importante: evaluarea Strategiei precedente și prioritățile incluse în Programul Operațional Sănătate. Contributorii au accentuat importanța includerii în noua Strategie a unor teme considerate de maximă importanță, precum politicile privind prevenția și vaccinarea, screening și diagnostic timpuriu, acces la date și registre de pacienți, medicină personalizată, acces la tratamente inovatoare sau posibila constituire a unui Fond de Inovație pentru medicamente în România, pentru a oferi acces la tratamente pacienților care suferă de boli grave și periculoase pentru viață, dar și pentru a acoperi perioada dintre aprobarea Agenției Europene a Medicamentului și rambursarea locală. Acest Fond ar avea drept misiune acordarea cu prioritate a medicamentelor inovatoare care să răspundă nevoilor nesatisfăcute de tratamente pentru bolile asociate cu morbiditate crescută sau mortalitate în România.

Principalele declarații:

Potrivit lui Laszlo Attila, președintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senat, pandemia de COVID-19 a avut un impact negativ major asupra bolnavilor cronici, care s-au aflat în imposibilitatea accesării serviciilor medicale. În continuare nu se pune accent pe prevenție, deși aceasta este soluția pentru decesele evitabile. De asemenea, acesta a adăugat că prioritățile sale din perspectiva unui potențial viitor mandat ar fi legea vaccinării, telemedicina și legea de prevenție a diabetului.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, a declarat că în viitorul pachet de servicii medicale din noul contract cadru, alături de teleconsultaţii, ar putea fi introduse şi alte tipuri de servicii legate de telemedicină, precum teleradiologia: „Vom integra aceste servicii în cadrul noului contract cadru şi a normelor de aplicare a acestora pentru anul 2021. (…) Vom crea un portal pentru raportarea şi ulterior decontarea serviciilor la distanţă”.

Potrivit Dianei Loreta Păun, consilier prezidențial, digitalizarea e o temă prioritară pentru Administrația Prezidențială – iar una dintre necesitățile sistemului românesc de sănătate este un sistem informatic integrat care să poată fi ușor accesat și care să poată oferi în timp real date.

Și Andrei Baciu, secretar de Stat în Ministerul Sănătății, a vorbit despre importanța digitalizării în sistemul de sănătate, adăugând că în acest domeniu s-a înregistrat un progres semnificativ: pe baza unor principii participative au fost aduși la aceeași masă toți actorii implicați în acest proces – actori instituționali, experți, asociații de pacienți sau societatea civilă. Împreună, toate aceste părți au reușit să identifice câteva obiective strategice, aliniate cu obiectivele europene, pentru a avea o accesabilitate crescută la atragerea fondurilor comunitare. În continuare, urmează elaborarea unui plan de acțiuni ce va fi implementat din ianuarie 2021.

Prof. Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătăţii, a declarat că prioritatea zero ar fi organizarea sistemului de sănătate publică, care are un caracter preventiv și intervențional, prin următoarele măsuri concrete: o revalorizare a Institutului Național de Sănătate Publică, dezvoltarea filialelor regionale ale acestuia și înființarea altora noi, precum și coordonarea de către INSP din punct de vedere tehnic și profesional a pandemiei, care ulterior ne-ar ajuta în multe alte domenii (precum acțiuni la nivelul determinanților stării de sănătate a populației sau în educația pentru sănătate).

Cristian Bușoi, membru al Parlamentului European, raportor al Programului EU4Health a vorbit despre prioritățile la nivel european în domeniul sănătății, care vor trebui integrate în noua strategie națională de sănătate din România: planul de luptă împotriva cancerului, digitalizarea, infecțiile intra-spitalicești, descoperirea de noi tratamente și acomodarea lor în sistemele de sănătate și, nu în ultimul rând, lupta împotriva penuriei de medicamente.

Sociologul Vasile Dâncu a vorbit despre necesitatea ca sănătatea să devină un proiect strategic de țară, care să existe dincolo de ideologii sau crize, bazat pe analiza și prelucrarea datelor din sistemul medical, identificând și câteva instrumente concrete în acest sens: un observator național al diverselor tipuri de boli, un soft de culegere a datelor sau un barometru național al stării de sănătate a populației.

Elena Cristina Dinu, deputat în Comisia pentru Sănătate și Familie, a vorbit despre lărgirea cercului de actori implicați pentru rezolvarea mai eficientă a fragilităților din sănătate: „Ideea de parteneriate este una firească, practicată la scară largă, cu beneficii multiple pentru toți cei implicați. Personal sunt deschisă la ideea de a lucra la un cadru clar prin care parteneriatele să primească o definiție, limite, posibile obiecte și alte detalii de natură legislativă. Cu această ocazie lansez o invitație deschisă către toți cei interesați să participe și să aibă un aport în acest nou început”.


Point Public Affairs este o agenție de comunicare strategică și public affairs, specializată în servicii de comunicare strategică și instituțională, lobbying, analize și cercetări de politici publice.


sursa: Ultimele Știri
2020-10-15 16:43
Ultimele știri din România
Azi 20:16 Vești bune de la Milano! Ionuț Radu a scăpat de coronavirus după 18 zile
Azi 20:16 Răzvan Marin despre eșecul de la Ajax: „La un moment dat, s-a întâmplat asta. Nu știu de ce”
Azi 20:16 VIDEO + FOTO Răzvan Lucescu, la un meci de un nou trofeu » Al Hilal s-a calificat în finala Cupei Regelui din Arabia Saudită
Azi 20:16 UEFA CHAMPIONS LEAGUE. liveTEXT acum » Meciuri tari în runda secundă a grupelor: Bayern, Real și City trec la treabă
Azi 20:16 Probleme pentru CFR Cluj! Proces cu fostul antrenor » FRF amână cazul + câți bani cere tehnicianul
Azi 20:16 DINAMO KIEV. Mircea Lucescu își pregătește revenirea în Serie A: „Echipa asta reflectă stilul meu de fotbal”
Azi 20:15 INSP a lansat un program de prevenție pentru pacienții cu boli de inimă
Azi 20:15 Avertisment UE: Vaccinuri COVID pentru toată lumea, abia în 2022
Azi 20:15 BREAKING: Coronavirus | Brașovul închide discotecile, cluburile, școlile și piețele
Azi 20:12 BREAKING NEWS | Vedeta a plecat de la CFR Cluj după ce Dan Petrescu i-a dat "ignore"! Fotbalistul, prezentat la noua echipă: surpriză de proporţii
Azi 20:12 Naţionala feminină a fost învinsă de Elveţia, scor 2-0, în preliminariile UEFA Women’s Euro 2022
Azi 20:12 VIDEO EVENIMENT | Mesaj de la legendarul Franco Baresi pentru Răducioiu: "Ai fost foarte bun. Nu era uşor să ajungi la Milan". Pochettino, cuvinte în română la Telekom Sport
Azi 20:12 LIVE VIDEO | Fotbal la foc automat! Bayern, Real Madrid şi Liverpool joacă marţi în UEFA Champions League. ACUM joacă Bayern şi Inter
Azi 20:10 O ţară vecină României, pe cale să legalizeze canabisul. Populaţia a votat în proporţie covârşitoare pentru dezincriminarea consumului
Azi 20:10 REŢETĂ PASTE pentru SLĂBIT. Secretul de a scăpa de kilogramele în plus, dezvăluit de studiul unor italieni
Azi 20:10 Explozie de cazuri de COVID în rândul minorilor! Judeţul în care au fost raportate 25 de infectări în ultimele 24 de ore
Azi 20:10 Ilie Bolojan face curaţenie la Consiliul Judeţean Bihor. Peste jumătate din angajaţi vor fi daţi afară
Azi 20:10 Gabriela Firea aruncă bomba: Nu s-a dorit testarea în masă a populaţiei pentru a manipula cifrele. Totul, pentru evenimentele politice!
Azi 20:10 Adrian Streinu-Cercel: "Nu vă spălați, nu purtați mască, nicio problemă, dar să nu vă mirați că vă îmbolnăviți"
Azi 20:10 Ludovic Orban o contrazice pe Raluca Turcan privind închiderea mall-urilor. "Nu cunosc aceste declaraţii"
Azi 20:10 Cătălin Bordea a avut Covid-19. Mărturii despre cum s-a vindecat și ce l-a afectat cel mai tare
Azi 20:10 Marcel Pușcaș, dezvăluiri despre transferul lui Sabin Ilie la Fenerbahce: “Printr-o cacealma”
Azi 20:10 Copiii care fac sport vor primi bani lunar. Camera Deputaților a adoptat proiectul MTS
Azi 20:10 Mihai Rotaru, replică dură pentru CFR Cluj: „Lăsaţi-ne în pace”
Azi 20:10 Mircea Lucescu vrea să antreneze din nou în Serie A! “M-aş vedea pe banca lor”
Azi 20:10 Alertă cu bombă la Paris. A fost găsită o geantă cu muniție lângă turnul Eiffel
Azi 20:10 Câte paturi sunt la ATI, în România. Care este, de fapt, situația reală din spitale
Azi 20:10 Investigaţii medicale gratuite pentru o anumită categorie de pacienţi. Cine va beneficia
Azi 20:08 Biroul Electoral Central a stabilit procedura votului cu urna specială la alegerile parlamentare
Azi 20:08 Scrutinul prezidențial din Republica Moldova va fi monitorizat de aproape 2.200 de observatori
Azi 20:08 Masca devine obligatorie în spațiile deschise și în municipiul Bistrița
Azi 20:08 Record de infectări cu coronavirus în Italia: 21.994 de noi cazuri. S-au înregistrat peste 200 de decese. "Chiar și regiunile mici au rate de incidență foarte mari"
Azi 20:08 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în carantină după ce a intrat în contact cu o persoană infectată cu coronavirus
Azi 20:08 Olanda adoptă o "lege corona" pentru a avea o bază juridică de impunere a restricțiilor
Azi 20:08 Doi angajați din Centrala MAE, confirmați cu noul coronavirus
Azi 20:08 UE avertizează că până în 2022 nu vor fi suficiente vaccinuri COVID pentru toți europenii
Azi 20:08 Secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană: Obiectivul NATO este ca actuala criză sanitară să nu devină o criză de securitate
Azi 20:08 Coronavirus - România: 217216 de cazuri confirmate
Azi 20:08 Coronavirus - România: 217216 de cazuri confirmate
Azi 20:08 Iohannis: Situația epidemiologică se agravează constant. Oricâte măsuri ar lua autoritățile, nu vor fi suficiente dacă nu suntem cu toții parte a acestui efort
Azi 20:08 Ministrul Sănătății: Prima tranșă de vaccin anti-Covid vine în România la sfârșitul lunii decembrie
Azi 19:59 Lidl redeschide locația din Codlea, Brașov, după 7 luni de renovări
Azi 19:59 Dorel Săndesc, şeful Asociației ATI din România: Modelul suedez nu se poate aplica în România
Azi 19:59 O femeie care trebuia să stea izolată a ieşit la plimbare în localitatea Iveşti unde carantina s-a prelungit. Localnicii revoltaţi au ieşit în stradă
Azi 19:59 Au început lucrările la metroul din Cluj-Napoca. Ce au aflat locuitorii care au imobile de-a lungul magistralei
Azi 19:59 Veste mare pentru pacienții asigurați la CNAS. Vor beneficia gratuit de investigaţii de screening
Azi 19:58 Statisticile uimitoare ale lui Erling Haaland în sezonul trecut de UCL! Norvegianul a marcat un gol la fiecare 55 de minute
Azi 19:58 A fost arestat un impresar al lui Lewandowski care-l șantaja pe polonez pentru 18 milioane de euro
Azi 19:58 Duckadam nu-l iartă pe Tătărușanu. ”A anticipat greșit traiectoria. Greșeală clară!”. Și Ibrahimovic ”e vinovat”
Azi 19:57 Alexandru Rafila critică abordarea autorităților în comunicare: ”Am avut același tip de mesaj în luna iunie, când lucrurile erau sub control, și avem același tip de mesaj acum”/ Ce informații sunt omise din mesajele transmise zilnic de autorități, po
Află știrile din România pe Facebook